Paradentoza

Paradentoza ili parodontitis je upala zubnog mesa, čeljusne kosti te ostalih tkiva koja podržavaju zube.

Paradentoza
Simptomi paradentoze
Uzroci paradentoze
Čimbenici koji mogu povećati rizik od parodontitisa
3 savjeta za prevenciju parodontitisa
Vrste paradentoze
Liječenje paradentoze

Paradentoza

Ova bolest započinje upalom samo jednog od ovih tkiva, koja se vrlo brzo prenosi i na ostala te, ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do klimanja zubi i njihovog ispadanja. Uzrok parodontoze najčešće je stvaranje plaka na zubima u kojemu se skupljaju razne bakterije i čestice hrane.

Naime, naslage bakterija uzrokuju karijes na zubima, a zatim i upalu zubnog mesa koje postaje crveno, natečeno i krvari prilikom četkanja zubi. Ako se plak pravovremeno ne odstrani, on se počinje mineralizirati mineralima iz sline i tako nastaje zubni kamenac koji zatim plodno tlo za bakterije. Ako se upala i tada zanemari, paradentoza brzo napreduje te dovodi do klimanja i gubitka zuba.

Nakon što gingivitis prijeđe u parodontitis, bakterije počinju agresivnije djelovati te napadati dublje strukture, to jest Sharpeyeva vlakna, čeljusnu kost i cement zuba. U tom slučaju kost i vlakna koja drže zub počinju propadati, nastaje parodontni džep, odnosno procijep između zuba i kosti u kojemu se bakterije nastavljaju nakupljati još više. U toj fazi pacijenti počinju jasnije opažati simptome parodontne bolesti.

Simptomi paradentoze

Najčešći simptomi paredontoze su krvarenje zubnog mesa na dodir ili prilikom četkanja, povlačenje i oticanje zubnog mesa koji ima žarko crvenu ili ljubičastu boju, klimavost zuba te pojava parodontnih džepova, gnoj između zuba, neugodan zadah, nejasni bolovi u zubima i desnima te neobičan okus u ustima. U početnoj fazi simptomi mogu biti gotovo nevidljivi, no lako se mogu otkriti tijekom stomatološkog pregleda.

Uzroci paradentoze

Osim stvaranja plaka na zubima uzrokovano nedovoljnom higijenom usne šupljine, fаktori rizikа zа pojavu pаradentoze su pušenje, hormonаlne promjene kod ženа kao što su pubertet, trudnoćа i menopаuzа, dijаbetes, starost, slab imunitet zbog kronične bolesti, loša prehrana, alergija na kemikalije koje se nalaze u zubnoj pasti, AIDS, rаk i kemoterapija, određeni lijekovi koji smаnjuju lučenje sline, stres te naravno, genetika.

Čimbenici koji mogu povećati rizik od parodontitisa:

 • Gingivitis
 • Loše navike oralne higijene
 • Pušenje, pa čak i žvakanje duhana: pušenje povećava rizik od parodontitisa. Što duže pušite, rizik je veći. Ako već imate parodontitis, pušenje ga još više otežava. Dakle, prestanak pušenja može igrati glavnu ulogu u stavljanju ove bolesti pod kontrolu.
 • Starost
 • Hormonske promjene (poput onih povezanih s menopauzom ili trudnoćom)
 • Nepravilna prehrana (nedostatak vitamina C)
 • Genetika: neki ljudi imaju veću vjerojatnost od nastanka parodontitisa zbog svojih gena. No, to nije izgovor. Čak i oni koji su skloni ovoj bolesti mogu spriječiti ili je kontrolirati uz dobru oralnu higijenu.
 • Lijekovi: postoje lijekovi koji uzrokuju pojavu suhih usta ili kserostomiju. Riječ je o lijekovima protiv depresije ili za snižavanje visokog krvnog tlaka.
 • Bolesti (dijabetes, reumatoidni artritis): osobe s određenim bolestima imaju veći rizik od razvoja parodontoze. Primjerice, tu ubrajamo osobe koje pate od dijabetesa. Isto tako, važno je napomenuti da je kod takvih osoba učestaliji teži oblik bolesti.

Komplikacije

Parodontitis može uzrokovati gubitak zuba. Istraživanja su pokazala da bakterije koje su odgovorne za parodontitis kroz desni mogu ući u vaš krvotok što opet može utjecati na rad srca, pluća ili ostalih organa. Zato se parodontitis često povezuje s respiratornim bolestima, reumatoidnim artritisom, koronarnim bolestima srca ili moždanim udarom.

3 savjeta za prevenciju parodontitisa

 1. Najbolji način za sprječavanje parodontitisa je pravilna oralna higijena od malih nogu koju dosljedno prakticirate tijekom cijelog života. To podrazumijeva pranje zubi najmanje dva puta dnevno – ujutro i prije odlaska u krevet te korištenje zubnog konca i interdentalne četkice.
 2. Redovni posjeti stomatologu: redovni pregledi kod stomatologa smanjuju mogućnost od nastanka opasnih i ozbiljnih bolesti usne šupljine.
 3. Briga o desnima: briga o vašim desnima jednako je važna za dugoročno zdravlje vaše usne šupljine kao i briga o vašim zubima.

Vrste paradentoze

 • Kronični parodontitis: ovo je najčešći oblik parodontitisa. Glavne karakteristike odnose se na sporo razvijanje bolesti s oblikovanjem parodontnih džepova. Uglavnom se javlja kod odraslih osoba.
 • Agresivni parodontitis: može se razviti još u djetinjstvu, a nekad i prije navršene treće godine života. Može biti riječ o teškoj resorpciji kosti, a u tom slučaju zubi mogu ispasti prije 20. godine života.
 • Nekrotični parodontitis: nekrotične lezije (promjena oblika, oštećenje) gingive i alveolarne kosti glavna su karakteristika nekrotičnog parodontitisa. Najčešće se javlja kod osoba oboljelih od HIV-a.

Liječenje paradentoze

Nakon detaljnog stomatološkog pregleda te utvrđivanja dijagnoze, stomatolog će prvo očistiti zahvaćeno područje te ukloniti bаkterije iz parodontnih džepovа te time spriječiti daljnje uništаvаnje kosti i tkivа. Kako bi rezultati bili zadovoljavajući, pаcijent bi se trebao pridržavati redovne orаlne higijene koja uključuje četkanje zubi dvа putа dnevno i čišćenje zubnim koncem barem jednom dnevno.

Stomatolozi također preporučuju uporabu mekane četkice ili interdentаlne četkice ako postoji dovoljno prostorа između zubа. Valja naglasiti kako je parodontoza kroničnа bolest te je redovita oralna higijena doživotno poželjna, a što također uključuje i redovne posjete stomаtologu.

Prirodno liječenje parodontoze

Maslinovo ulje
Svakodnevno ispiranje usta maslinovim uljem vrlo učinkovito djeluje kod liječenja parodontoze. Naime, maslinovo ulje njeguje desne i zube, sprječava rast bakterija, a također ublažava upalu i bol. Dovoljno je svakog jutra nekoliko minuta u ustima mućkati jednu žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a zatim ga ispljunuti.

Eterična ulja
Eterična ulja kao što su ulje čajevca, peperminta, origana i klinčića, imaju antibakterijsko djelovanje te se mogu koristiti za sprječavanje i zaustavljanje razvoja parodontoze. Eterična ulja možete razrijediti s bademovim ili maslinovim uljem te lagano umasirati direktno u desne. Također, možete ih razrijediti i s vodom te ispirati usnu šupljinu.

Vitamin C i D
Povezanost između nedostatka vitamina C ili D te bolesti desni dobro je poznata. Naime, vitamin C osim sprječava rast bakterija, a pomaže i bržoj regeneraciji vezivnog tkiva i kostiju.

Vitamin D također ima protuupalna svojstva te može smanjiti podložnost parodontozi. Kako biste dobili dovoljne količine vitamina C potrebno je jesti hranu bogatu vitaminom C kao što su naranče, grejp, jagode, brokule i slično, a za vitamin D redovito se izlažite suncu, ali u poslijepodnevnim satima kada ono nije prejako.

Koenzim Q10
Koenzim Q10 prirodni je i jaki antioksidans koji se sam stvara u našem organizmu. Odgovoran je za proizvodnju energije u stanicama. Pomaže u borbi protiv starenja, pridonosi boljoj cirkulaciji te stimulira rad imunološkog sustava.

Ono što je u ovom trenutku važno, odnosi se na činjenicu da koenzim Q10 pomaže u borbi protiv parodontoze. Iako se s godinama smanjuje proizvodnja ovog antioksidansa, možete koristiti posebne paste za zube ili ga u organizam unositi kroz dodatke za prehranu.

Propolis
Propolis je odličan za ublažavanje brojnih zdravstvenih stanja, pa tako i za parodontitis. To je prirodni antibiotik koji pruža zaštitu od virusa i bakterija. Primjena propolisa je iznimno jednostavna. Obratite pozornost na to da je riječ o jakom sredstvu, stoga ga obavezno pomiješajte s vodom. Uzmite 15-ak kapi propolisa i pomiješajte s pola čaše vode. Dobivenu otopinu koristite za ispiranje usta.

Prethodni članakGranulom zuba
Sljedeći članakSlikanje zuba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Unesite Vaše ime:

Izdvojeni članci

Fistula na zubnom mesu

Fistula zuba je svojevrsni kanal koji nastaje na području od vrha zuba pa do površine usne šupljine u blizini desni. Tunel se razvija s ciljem...

Pravilno pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba pomaže u prevenciji brojnih zdravstvenih stanja povezanih sa zubima kao što su truljenje odnosno ispadanje zuba, gingivitis i slično. Ako...

Loš zadah iz usta

Loš zadah ili medicinskim nazivom halitoza može biti prilično neugodno stanje koje u nekim slučajevima kod osobe izaziva anksioznost. Nije ni čudo što su police...

Poliranje zubi

Oduvijek ste htjeli tretman poliranja zubi? Na pravom ste mjestu! Danas svi želimo imati holivudski blistavi osmijeh. Normalno je da se promjena boje zubi događa...

Plombe – Bijele ili Crne?

Plombe ili ispuni koriste se za sprječavanje širenja karijesa do živca u zubu i nastajanje većih problema. Plombe se koriste i kod deformacija oblika...