Naslovnica Intervencije Vađenje zuba

Vađenje zuba

Vađenje zuba danas je jedan od najčešćih stomatoloških zahvata. Ono je potrebno zbog brojnih zdravstvenih i estetskih problema, a najčešći razlog je duboko oštećen zub karijesom koji uništava glavni dio zuba te ostale metode liječenja nisu uspjele.

Vađenje zuba također je neophodno kada se zubne bolesti i oštećenja ne shvaćaju dovoljno ozbiljno pa mnogi izbjegavaju odlazak stomatologu. Na taj se način infekcije nastave širiti u gornjem dijelu zubnog korijena, pa čak i do susjedne kosti.

Ako je prisutna i upala zuba, različiti mikroorganizmi mogu početi napadati druge organe te uzrokovati daljnje upale. U takvim je situacijama vađenje zuba jedino rješenje. Međutim, dobar će stomatolog uvijek pokušati učiniti sve što je moguće kako bi se izbjeglo vađenje zuba, no, ponekad je to neizbježan zahvat.

U nastavku teksta upoznat ćemo vas s postupkom vađenja zuba te s oporavkom. Navodimo najčešće razloge vađenja zuba te sve ostalo što trebate znati o tome. Na kraju, naglašavamo važnost razgovora sa stomatologom prije zahvata.

Vađenje zuba

Vađenje zuba u današnje vrijeme predstavlja već rutinski zahvat te sam proces nije toliko zastrašujući kao što je to bilo prije. Razlog tome su brojne suvremene metode vađenja zuba u kojima je ovaj zahvat brz, bezbolan i učinkovit.

Također, medicina se kao znanost iz dana u dan razvija, a tehnologije uz koje se provode različiti zahvati su novije, kvalitetnije, a time i sigurnije za pacijente.

Vađenje zuba uglavnom je bezbolno, no, sve ovisi o zubu koji se uklanja, toleranciji pacijenta na bolove te problemu zbog kojeg se izvodi ovaj postupak. Međutim, u svim slučajevima primjenjuje se lokalna anestezija, tako da se lagana bolnost može osjetiti eventualno nakon djelovanja anestezije.

U svakom je slučaju bolje spriječiti nego liječiti, stoga je pravilna higijena oralne šupljine ipak najvažnija.

Postupak vađenja zuba i oporavak

Nakon što pacijent osjeti određene zdravstvene tegobe i smetnje, potrebno je posjetiti stomatologa, definirati dijagnozu uz anamnezu te napraviti detaljan pregled kako bi se utvrdilo je li vađenje zuba neophodan postupak. Za točno dijagnosticiranje se najčešće koristi radiografija, uz koju se može pregledati unutrašnjost zuba, to jest njegovo stanje te stanje korijena zuba i susjedne kosti.

Ako je stomatolog ustanovio da je vađenje zuba ipak neizbježno, prije zahvata primjenjuje lokalnu anesteziju u području zuba koji se vadi, a zatim započinje sam postupak vađenja zuba. Nakon zahvata, pacijent može normalno nastaviti sa svojim aktivnostima svakodnevnog života, no, u nekim je slučajevima u prvom tjednu potrebno izbjegavati teške fizičke napore te sunčevu svjetlost.

Kada govorimo o oporavku nakon vađenja zuba, onda mislimo o odmoru i pravilnom konzumiranju hrane. Ne možete se jednostavno ustati iz stomatološkog stolca i otići na hamburger. Nekoliko dana morate jesti mekanu hranu i pokušati žvakati na drugoj strani usta.

Krvarenje nakon zahvata je normalna pojava, a ono bi se trebalo zaustaviti u prvih nekoliko sati, stoga stomatolozi preporučuju stavljanje medicinske gaze ili vate na mjesto krvarenja. Ako se krvarenje ne zaustavi, poželjno bi bilo u ustima držati slanu hladnu vodu, sve dok voda ne dostigne tjelesnu temperaturu. Ako se krvarenje ne zaustavi ni tada, potrebno je koristiti određene lijekove ili se obratiti stomatologu.

Postoperativna oralna higijena vrlo je važna, pa se četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem preporučuje kao i obično, no područje oko izvađenog zuba treba izbjegavati. Kada je o hrani riječ, stomatolozi preporučuju konzumiranje lagane, hladne i nezačinjene hrane, barem tri do četiri sata nakon zahvata.

Isto tako, poželjno je izbjegavati pušenje kroz 12 sati, jer dim cigarete iritira ranu i izaziva krvarenje. Ako je prisutna i oteklina, na lice možete staviti krpu i plastičnu vrećicu s ledom.

VAŽNO JE ZNATI: izuzetno hladne ili vruće namirnice mogu izazvati „šok“ tijekom oporavka, bez obzira na to što je možda riječ o sladoledu ili juhi. Izbjegavajte pijenje na slamke, jer kompresija može oštetiti šavove. Da, dobro ste čuli. Imat ćete nekoliko šavova, koji sprječavaju inficiranje i krvarenje područja. Ne brinite, zubari koriste posebne materijale koji se sami raspadaju nakon nekoliko dana.

3 najčešća razloga za vađenje zuba

 1. Slomljeni ili oštećeni zub: bez obzira na to što redovno posjećujete stomatologa, održavate pravilnu oralnu higijenu i svakodnevno koristite sredstvo za ispiranje usta, i vama se može dogoditi da slomite zub. Baš kao i svaka druga kost u tijelu, mora se popraviti. Stomatolog ga može ispuniti plombom kako bi zamijenio dio zuba koji nedostaje. Ako ispun ne pomaže, jedino što preostaje je vađenje zuba.
 2. Rast trajnih zuba: ovo je još jedan scenarij u kojem niste učinili „ništa loše“, a opet morate posjetiti stomatologa. Rast trajnih zuba ponekad može uzrokovati vađenje mliječnih kako bi se napravilo dovoljno mjesta u desnima.
 3. Infekcija zuba: sami ne možete ništa učiniti po pitanju krivog rasta zuba, međutim, možete obratiti pažnju na oralnu higijenu i spriječiti nastanak infekcija. Infekcije se događaju na vanjskoj strani zuba ili na desnima, a to može biti prilično bolno. U tom slučaju stomatolog mora izvaditi inficirani zub.

Što sve treba znati o vađenju zubi?

Vađenje zubi jedan je od najčešćih, ali i najstrašnijih stomatoloških zahvata. Tako barem misli većina pacijenata. Ako vam je zub slomljen ili oštećen zbog njegova propadanja, stomatolog će najprije pokušati popraviti krunu zuba, ispuniti ga plombom ili se odlučiti za neki drugi tretman. Ponekad stanje zuba može biti prilično loše, tako da se jednostavno ne može popraviti. Sve što preostaje stomatologu je vađenje zuba.

U nastavku teksta ukazat ćemo vam na neke važnije stvari koje će vas pripremiti na eventualno vađenje zuba.

Vađenje zuba nije opasno: većina ljudi misli kako je vađenje zuba jako opasno i kako može uzrokovati dodatne komplikacije na zubima. Međutim, zubari koriste lokalnu anesteziju i druge alate kako bi postupak bio što bezbolniji. Ako nema drugih mogućnosti, vađenje zuba najbolji je način da se riješite pokvarenog zuba i zaštitite desni od infekcije ili propadanja.

Potrebna je priprema: stomatolog će najprije pregledati rendgensku sliku kako bi odlučio na koji način izvaditi zub. Prije samog postupka razgovarat ćete sa stomatologom i ispričati mu povijest vaših bolesti te ukazati na sadašnju eventualnu terapiju lijekovima.

Rendgen pokazuje cjelokupnu sliku stanja vaše usne šupljine i ukazuje na:
– Postojanje infekcija, tumora ili drugih bolesti
– Odnos gornjih zuba i sluznice sinusa
– Međusobni odnosi među zubima
– Odnos između donjih zuba i alveolarnog živca u donjoj čeljusti

Pravilna oralna higijena: održavajte pravilnu higijenu vaših usta. Nježno četkajte zube nakon operacije vađenja. Ne trljajte područje zahvaćeno operacijom. U slučaju da područje još uvijek krvari, slobodno ga ispirite sa slanom vodom.

Antibiotici: možete koristiti antibiotike za smanjenje boli nakon vađenja zuba. Obično nastaju otekline ili se javlja bol nakon što anestezija prestane djelovati.

Prestanite pušiti: cigarete sadrže 1000 raznih kemikalija koje su štetne za oralno zdravlje. Pušenje povećava rizik od infekcije, stoga izbjegavajte cigarete barem tjedan dana nakon vađenja zuba.

Otekline: kako biste smanjili otečenost zahvaćenog područja, tijekom iduća dva dana stavljajte hladne obloge svakih 30 minuta. Stomatolog vam može savjetovati da koristite tople, a ne hladne obloge, osobito ako je zub bio inficiran.

Krvarenje: krvarenje je uobičajeno nakon postupka vađenja zuba. Stomatolozi savjetuju da se sterilna gaza koristi najmanje pola sata. Kao zamjena za sterilnu gazu, slobodni ste koristiti iskorištenu vrećicu čaja. Čaj sadrži tanin koji pomaže u zgrušavanju krvi.

• Kako bi se brzo zaliječilo zahvaćeno područje, dva sata nakon zahvata izbjegavajte žvakanje hrane i unos bilo koje tekućine. Razinu tjelesnih aktivnosti svedite na minimum, a 12 sati nakon zahvata nježno isperite usta slanom vodom.

Razgovor sa stomatologom prije vađenja zuba

Iako je postupak vađenja zuba prilično siguran, morate obavezno obavijestiti vašeg stomatologa o povijesti bolesti te o trenutnim lijekovima koje uzimate.

Isto tako, napomenite zdravstvena stanja te ako imate:

 • umjetni srčani zalistak
 • kongenitalne srčane mane
 • oštećen imunološki sustav
 • cirozu jetre
 • umjetni zglob
 • bakterijski endokarditis

Kada posjetiti stomatologa?

Normalno je da osjećate bol nakon što anestezija prestane djelovati. Čak i 24 sata nakon vađenja zuba moguće su otekline i povremeno krvarenje. Međutim, ako je krvarenje intenzivno čak i nekoliko sati nakon vađenja zuba, posjetite stomatologa.

Stomatologu se obratite i u sljedećim slučajevima:

 • ako postoje znakovi infekcije kao što je groznica
 • ako imate osjećaj mučnine ili ako povraćate
 • ako ste počeli kašljati, otežano disati ili osjetite bolove u prsima

Početno razdoblje ozdravljenja obično traje između jednog do dva tjedna. Tijekom vremena može doći do pomicanja preostalih zuba u usnoj šupljini, što utječe na zagriz i otežava žvakanje. Iz tih vam razloga savjetujemo da se u dogovoru sa stomatologom odlučite nadomjestiti izgubljeni zub. To može biti implantat, zubni most ili nešto treće.

Prethodni članakUpala zubnog mesa
Sljedeći članakZubni kamenac

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Unesite Vaše ime:

Izdvojeni članci

Fistula na zubnom mesu

Fistula zuba je svojevrsni kanal koji nastaje na području od vrha zuba pa do površine usne šupljine u blizini desni. Tunel se razvija s ciljem...

Pravilno pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba pomaže u prevenciji brojnih zdravstvenih stanja povezanih sa zubima kao što su truljenje odnosno ispadanje zuba, gingivitis i slično. Ako...

Loš zadah iz usta

Loš zadah ili medicinskim nazivom halitoza može biti prilično neugodno stanje koje u nekim slučajevima kod osobe izaziva anksioznost. Nije ni čudo što su police...

Poliranje zubi

Oduvijek ste htjeli tretman poliranja zubi? Na pravom ste mjestu! Danas svi želimo imati holivudski blistavi osmijeh. Normalno je da se promjena boje zubi događa...

Plombe – Bijele ili Crne?

Plombe ili ispuni koriste se za sprječavanje širenja karijesa do živca u zubu i nastajanje većih problema. Plombe se koriste i kod deformacija oblika...