Naslovnica Protetika Ljuskice za zube

Ljuskice za zube

Predstavljamo vam ljuskice za zube, suvremeno rješenje u vraćanju holivudskog osmijeha! U nastavku teksta podrobnije ćemo vas upoznati s ljuskicama za zube. Detaljno ćemo objasniti postupak izrade i postavljanja ljuskica kao i načine njihova održavanja.

Postavljanje porculanskih ljuskica za zube najtraženiji je estetski zahvat u stomatologiji.

Jednostavnost izvođenja te dugotrajnost ljuskica samo su neke od prednosti. U tekstu pročitajte tko su idealni kandidati za njihovo postavljanje te zašto biste se baš vi trebali odlučiti na to. Na kraju navodimo 5 točaka o tome što sve trebate znati prije postavljanja ljuskica za zube.

Ljuskice za zube
Postupak izrade i postavljanja ljuskica za zube
Održavanje ljuskica za zube
Porculanske ljuskice za zube
4 najvažnijih prednosti porculanskih ljuskica
Idealni kandidati za postavljanje ljuskica
Zašto se odlučiti na postavljanje ljuskica za zube?
Što sve trebate znati prije postavljanja ljuskica za zube?

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube su tanki sloj materijala, to jest keramičke pločice koje prekrivaju prednji dio zuba zbog zaštite zuba i korigiranja određenih nedostataka ili zbog narušene estetike zuba.

One se postavljaju na vanjsku površinu zuba i učinkovito mijenjaju boju zubi, veličinu, oblik i duljinu. Naime, keramičke pločice koje se koriste za ovaj postupak oponašaju prirodne zube i time se prilagođavaju usnoj šupljini.

Ljuskice za zube mogu biti debljine od 0.5 pa do 0.7 milimetara. Osobe koje se odluče postaviti ljuskice za zube uglavnom to čine zbog popravljanja onih zubi koji su oštećeni ili slomljeni, smanjenja razmaka između zubi, izbjeljivanja zubi te ispravljanja zubnih malformacija, odnosno ispravljanja onih zubi koji su neravni ili nepravilnog oblika. No, prije svega potrebno je posjetiti stomatologa te obaviti detaljan pregled.

Velika prednost ljuskica za zube jest što one ne tamne kao prirodni zubi. Naime, površina ljuskica je glatka poput stakla, stoga ne mijenjaju svoju bijelu boju. One izgledaju potpuno prirodno, jer keramika oponaša caklinu prirodnih zubi te reflektira svjetlo na isti način. Ljuskice za zube omogućuju postizanje visokokvalitetnih estetskih, ali i funkcionalnih rezultata, omogućujući pacijentima da napokon vrate samopouzdanje i pokažu svoj blistavo bijeli osmijeh.

Postupak izrade i postavljanja ljuskica za zube

Nakon što odlučite da su ljuskice za zube najbolje rješenje za vas te vam stomatolog potvrdi indikaciju za izradu zubnih ljuskica, sljedeći korak je detaljan pregled i edukacija o cjelokupnom procesom izrade, liječenja, održavanja te sve ono što je potrebno kako bi zahvat prošao uredno.

Jedini uvjet su zdravi zubi, odnosno da zubi nisu uništeni od karijesa i nemaju velike ispune. No, u tom će slučaju stomatolog prvo ukloniti karijes, izliječiti zub, a zatim krenuti u postupak izrade ljuskica za zube.

Isto tako, valjalo bi obavijestiti stomatologa ako škripite zubima tijekom spavanja, jer je u tom slučaju potrebno izraditi noćni štitnik ili udlagu kako bi se smanjilo naprezanje tijekom spavanja. Ako imate osjetljive i bolne zube ili neke druge smetnje, također obavijestite stomatologa o tome na vrijeme.

Prije samog postupka stavljanja ljuskica za zube, stomatolog će izbrusiti zub koji se tretira te napraviti otisak zubi, a zatim se zubne ljuskice pripremaju u keramičke pločice u stomatološkom laboratoriju.

Izrada ljuskica za zube traje oko tjedan dana, ovisno o načinu rada stomatološkog laboratorija. Prije zahvata za izradu ljuskica, stomatolog će primijeniti lokalnu anesteziju, stoga je zahvat u potpunosti bezbolan. Brušenje zuba je minimalno, to jest zub se brusi onoliko koliko je ljuskica za zube debela.

Reakcija zubnog mesa također je minimalna, jer se ljuskica postavlja do zubnog mesa, pa ne može doći do upale i povlačenja zubnog mesa. Nakon što su ljuskice za zube gotove, stomatolog ih oprezno postavlja na zube.

Održavanje ljuskica za zube

Otprilike tjedana dana nakon postavljanja ljuskica za zube, potreban je još jedan pregled u kojemu će stomatolog procijeniti zdravstveno stanje zubi i okolnih tkiva. Što se tiče održavanja ljuskica za zube, stomatolozi preporučuju četkanje zubi i korištenje zubnog konca na uobičajeni način.

Također, zbog brušenja i laganog odstranjivanja cakline, neki pacijenti mogu osjećati osjetljivost na toplu, hladnu i kiselu hranu te pića. No, blaga osjetljivost je potpuno normalna pojava i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna.

Porculanske ljuskice za zube

Porculanske ljuskice zasigurno su jedno od najtraženijih rješenja u estetskoj stomatologiji. Riječ je o tankim i sitnim dijelovima porculana koji se međusobno povezuju i postavljaju na vanjsku stranu površine zuba.

Porculanske ljuskice najbolje su rješenje u slučaju estetskih problema sa zubima poput loma cakline, nepravilnog oblika i veličine zuba, povećanog razmaka, promjene boje i sl.

4 najvažnijih prednosti porculanskih ljuskica

  1. Dugotrajnost: glavna i najvažnija prednost porculanskih ljuskica odnosi se na dugotrajnu estetiku zubi, usana i lica, jer zdravi zubi pacijenta potiču mladenački izgled.
  2.  Izdržljivost: porculan je osjetljiv materijal, no u kombinaciji s jakom konstrukcijom (zubom), veoma je jak i izdržljiv.
  3.  Providnost: porculan je skoro u potpunosti providan, što znači da imitira prirodnu boju zuba. Porculan je otporan na mrlje, stoga će ljubitelji kave, vina ili crnog čaja napokon doći na svoje i bezbrižno uživati u svojim omiljenim napitcima.
  4. Jednostavan zahvat: prilikom postavljanja porculanskih ljuskica potrebno je minimalno brušenje zuba. Osim toga, riječ je o nježnom zahvatu jer ne dolazi do povlačenja dentina. Postavljanje porculanskih ljuskica gotovo je u tek dva posjeta stomatologu.

Idealni kandidati za postavljanje ljuskica

Ovom brzom i bezbolnom zahvatu mogu se podvrgnuti sve osobe koje žele prikriti određene estetske probleme koji su izraženi u manjoj mjeri poput potamnjelih, otkrhnutih ili nepravilno poredanih zuba.

Oni pacijenti koji svjesno ili nesvjesno škripe zubima nisu najbolji kandidati jer se ljuskice lijepe na relativno malu i ravnu plohu, stoga su osjetljive na prejaku silu do koje dolazi u spomenutim trenutcima. Zbog nemogućnosti kontroliranja, vrlo se lako može dogoditi da se ljuskice otrgnu za zuba. Također, osobama čiji su zubi skloniji lomljenju te osobama koje nemaju ustaljene navike dentalne i oralne higijene također nije preporučljivo postavljati ljuskice.

No, prije svakog postavljanja stomatolog će najprije popraviti eventualne pokvarene zube. U slučaju nezadovoljstva s vašim osmijehom, slobodno se obratite vašem stomatologu koji će vam savjetovati koji je najbolji način za postizanje blistavog osmijeha na kojem će vam svatko zavidjeti!

Zašto se odlučiti na postavljanje ljuskica za zube?

Postignite savršeno bijeli osmijeh: godine ispijanja kave, pušenja cigareta ili uživanja u obojenoj hrani mogu ostaviti posljedice na vašim zubima. Zube možete izbijeliti i kod kuće, no kućni tretmani nisu dugotrajni i ne daju prave rezultate. Postavljanje ljuskica za zube najbolji je odabir ako želite holivudski osmijeh.

Popravite nepravilnosti: neravni ili previše razmaknuti zubi mogu utjecati na samopouzdanje pojedinca. U tom slučaju najbolje rješenje su ljuskice za zube. Iako ljuskice ne mijenjaju položaj zuba, prikrivanju manje ortodontske probleme i nedostatke. Ono što je najbolje, za to ćete znati samo vi i vaš stomatolog. I nitko drugi.

VAŽNO JE ZNATI: ljuskice za zube ne mogu uvijek zamijeniti ortodontski tretman, stoga će vas u tom slučaju stomatolog uputiti ortodontu.

Vratite caklini prirodni izgled: caklina je najčvršća tvar u čovjekovom tijelu te je sklona mijenjanju. Možete je uništiti uslijed prekomjernog četkanja zubi s grubom četkicom ili zbog konzumacije kisele hrane ili pića. Želučana kiselina također može oštetiti zubnu caklinu. To može izazvati određenu dozu zabrinutosti kod pojedinca, je se oštećena caklina ne može vratiti u prvotno stanje. Srećom, može se zamijeniti odnosno nadomjestiti koristeći ljuskice za zube.

Što sve trebate znati prije postavljanja ljuskica za zube?

  1. Obratite se stručnjacima, a ne „random“ stomatologu kod kojeg ide vaš najbolji prijatelj.
  2. Jedan osmijeh ne odgovara svima. Pacijenti uglavnom dolaze s idejom o tome što im se ne sviđa na njihovim zubima te sami nude rješenje. Za razliku od frizura, ne možete dati sliku osmijeha popularne holivudske glumice i reći da želite njezin osmijeh, jer ono što odgovara nekome, ne znači nužno da će odgovarati svima.
  3. Ne morate staviti ljuskice na sve zube: recimo da ste slomili zub kad ste bili mali: stomatolog je popravio nedostatak, no zub je s vremenom počeo gubiti boju. Sad je pravo vrijeme da stavite ljuskicu na taj zub, kako bi se uklopio u ostatak osmijeha.
  4. Nakon što razgovarate s vašim stomatologom o postavljanju ljuskica za zube, najprije ćete dobiti privremene ljuskice. Stomatolog, dakle, uzima otisak zubi i izrađuje privremene ljuskice od tekućeg kompozita. Na temelju toga vi ćete odlučiti je li ovo ono što ste tražili.
  5. Možete se odlučiti za ljuskice koje prekrivaju samo gornji ili samo donji dio zuba.
Prethodni članakKrvarenje desni
Sljedeći članakPjeskarenje zubi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Unesite Vaše ime:

Izdvojeni članci

Fistula na zubnom mesu

Fistula zuba je svojevrsni kanal koji nastaje na području od vrha zuba pa do površine usne šupljine u blizini desni. Tunel se razvija s ciljem...

Pravilno pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba pomaže u prevenciji brojnih zdravstvenih stanja povezanih sa zubima kao što su truljenje odnosno ispadanje zuba, gingivitis i slično. Ako...

Loš zadah iz usta

Loš zadah ili medicinskim nazivom halitoza može biti prilično neugodno stanje koje u nekim slučajevima kod osobe izaziva anksioznost. Nije ni čudo što su police...

Poliranje zubi

Oduvijek ste htjeli tretman poliranja zubi? Na pravom ste mjestu! Danas svi želimo imati holivudski blistavi osmijeh. Normalno je da se promjena boje zubi događa...

Plombe – Bijele ili Crne?

Plombe ili ispuni koriste se za sprječavanje širenja karijesa do živca u zubu i nastajanje većih problema. Plombe se koriste i kod deformacija oblika...