Loš zadah ili medicinskim nazivom halitoza može biti prilično neugodno stanje koje u nekim slučajevima kod osobe izaziva anksioznost.
Nije ni čudo što su police u trgovinama prepune raznih žvakaćih guma, vodica za ispiranje usta, kojekakvih zubnih pasta i ostalih proizvoda. No, mnogi od tih proizvoda samo privremena sredstva, jer ne rješavaju pravi uzrok problema.
Određena hrana, pojedina zdravstvena stanja i životne navike neki su od uzroka lošeg zadaha. U mnogim slučajevima loš zadah može se poboljšati dosljednom i pravilnom oralnom higijenom.
• Uzroci lošeg zadaha
• Loša oralna higijena uzrokuje neugodan zadah
• Kako spriječiti neugodan miris iz usta?
• Namirnice koje pomažu u uklanjanju lošeg zadaha
Uzroci lošeg zadaha
Čak 80% neugodnog mirisa iz usta nastaje zbog bolesti desni ili pokvarenih zuba. Napuknute plombe i ispuni i manje kvalitetne proteze također mogu uzrokovati ovu pojavu.
Ostala medicinska stanja mogu uzrokovati neugodan miris iz usta, kao što su dijabetes, bolesti jetre, infekcije respiratornog trakta i kronični bronhitis. Krenimo redom.
1. HRANA : Sva hrana koju konzumiramo usitnjava se u ustima i oslobađa tvari koje se u njoj nalaze i koje ujedno uzrokuju promjenu zadaha. Ako jedete hranu koja ima jao intenzivan okus i miris poput češnjaka, četkanje zubi, čišćenje zubi zubnim koncem i ispiranje usta odgovarajućom tekućinom samo privremeno može prikriti neugodan miris.
Miris neće nestati u potpunosti sve dok hrana ne prođe kroz vaše tijelo. Dakle, raspad čestica hrane na zubima i oko njih pridonosi rastu i razvoju bakterija, što sve zajedno uzrokuje loš zadah. Nakon što probavite ove namirnice, one ulaze u vaš krvotok, prenose se u pluća i utječu za zadah.
2. DUHANSKI PROIZVODI : Svima je jasno da pušenje izaziva zasigurno najizraženiji neugodan miris iz usta. Osim toga, kod pušača je veća vjerojatnost da će razviti bolesti desni kao još jedan izvor lošeg zadaha.
3. SUHA USTA : Slina pročišćava usta i uklanja čestice koje uzrokuju loše mirise. Kserostomija ili suhoća usne šupljine također pridonosi stvaranju lošeg zadaha iz usta. Do ovog stanja najčešće dolazi tijekom spavanja; zato je neugodan najviše izrađen ujutro. Ako je riječ o kroničnom stanju, tada bi trebali posjetiti liječnika koji će otkloniti eventualne sumnje na neke zdravstvene probleme. Slina je neophodna ne samo da održava vlažnost usne šupljine nego da neutralizira kiseline koje su nastale zbog razvoja zubnog plaka. Ona u isto vrijeme ispire mrtve stanice koje se nakupljaju na desnima i na jeziku. Ako se mrtve stanice ne uklone na vrijeme, raspadaju se uzrokujući loš zadah.
4. LIJEKOVI : Neki lijekovi također mogu stvarati loš zadah, ali i doprinijeti suhoći usta. Dakle, lijekovi se razgrađuju u tijelu kako bi se oslobodili njihovi sastojci, a sve to utječe na stvaranje neugodnog zadaha.
5. INFEKCIJE U USTIMA : Loš zadah može biti uzrokovan ranama nakon kirurškog zahvata u usnoj šupljini. Najčešće nastaje kao posljedica vađenja zuba, vađenja korijena zuba, ali i zbog uobičajenog propadanja zuba i bolesti desni.
6. ZDRAVSTVENA STANJA POVEZANA S UHOM, GRLOM I NOSOM : Loš zadah ponekad se može povremeno javljati zbog sitnih tvari koje se formiraju u krajnicima. Te su tvari prekrivene bakterijama koje, kao što smo više puta spomenuli, stvaraju neugodan miris. Infekcije ili kronična upala sinusa ili grla također uzrokuje loš zadah.
Loša oralna higijena uzrokuje neugodan zadah
Neredovito četkanje i pranje zubi uzrokuje nakupljanje ostataka hrane u ustima, osobito na jeziku, ali i između zuba i oko zubnog mesa. Na zubima se formira se bezbojni ljepljivi sloj odnosno plak. Ako se ne ukloni na vrijeme, plak nadražuje desni i stvara „džepove“ pune plaka između zuba i desni.
Čestice hrane, dakle, pogoduju rastu i razvoju bakterija u ustima, što ujedno uzrokuje stvaranje neugodnog mirisa. Ispiranje usta odgovarajućom antibakterijskom tekućinom uvelike pomaže u uklanjanju bakterija. Jezik također može „zarobiti“ bakterije koje stvaraju loš zadah. Valja napomenuti i to da korištenje neočišćenih zubnih proteza pridonosi razvoju bakterija i stvaranju neugodnog mirisa.
Kako spriječiti neugodan miris iz usta?
- Dobra oralna higijena: četkanje zuba s odgovarajućom zubnom pastom i četkicom za zube najmanje dva do tri puta dnevno osnova je za sprječavanje stvaranja neugodnih mirisa u vašim ustima. Preporučujemo vam da obavezno imate jednu četkicu i na vašem radnom mjestu kako biste uvijek nakon jela mogli oprati zube. Ne zaboravite na četkanje jezika.
- Redovno mijenjanje četkice: četkicu za zube mijenjajte svaka dva do tri mjeseca te obavezno nakon preležane bolesti.
- Redovno posjećujte stomatologa: najmanje dva puta godišnje posjetite vašeg stomatologa koji će ukloniti eventualni karijes, izliječiti zub i ispuniti ga odgovarajućim ispunom.
- Unosite u organizam puno tekućine.
- Žvakanje žvakaćih guma: žvakanje žvakaćih guma bez šećera dobar je način za poticanje lučenja sline koja je nužna u očuvanju zdravih zuba.
Uzročnici lošeg zadaha su određeni lijekovi, suha usta, cigarete, hrana, infekcije u ustima, itd.
Namirnice koje pomažu u uklanjanju lošeg zadaha
PERŠIN – je od davnina najpoznatije bilje odnosno začin protiv lošeg zadaha. Njegov svježi miris i visoki sadržaj klorofila upućuje na to da ima osvježavajući učinak. Ako i vi želite isprobati stvarni učinak peršina na zadah, nakon svakog obroka prožvačite par listića.
SOK OD ANANASA – Mnogi vjeruju da je sok od ananasa najbrži i najučinkovitiji „lijek“ za loš zadah. Iako nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili ovu teoriju, postoje određena mišljenja stručnjaka koja ukazuju na njezino djelovanje.
Nakon svakog obroka popijte čašu organskog soka od ananasa ili žvačite krišku 1-2 minute. Važno je napomenuti da nakon toga obavezno isperete usta vodom, budući da su voće i voćni sokovi puno šećera.
JOGURT – sadrži sve zdrave bakterije koje vam mogu pomoći u borbi protiv loših bakterija koje se nalaze u raznim dijelovima tijela, kao, primjerice, u crijevima. Istraživanja su pokazala da jogurt ublažava loš zadah.
Nakon 6 tjedana redovnog konzumiranja jogurta, kod 80% sudionika bilo je prisutno očito poboljšanje. Naime, probiotici iz jogurta najviše su odgovorni za uspješno tretiranje lošeg zadaha. Da biste koristili jogurt u borbi protiv neugodnog zadaha, svaki dan pojedite čašu običnog nemasnog jogurta.
MLIJEKO – je također dobro poznati „lijek“ za tretiranje neugodnog zadaha. Istraživanja pokazuju da je konzumiranje mlijeka idealno za suzbijanje lošeg zadaha prouzrokovanog zbog unošenja češnjaka u organizam. Dakle, nakon obroka koji sadrži češnjak ili luk popijte čašu polumasnog mlijeka.
SJEMENKE KOMORAČA – U nekim dijelovima Indije pečene sjemenke komorača i dalje se koriste kao prirodni osvježivači usta. Slatkastog su okusa i sadrže aromatična esencijalna ulja koja osvježavaju dah.
NARANČE – nisu samo zdravi i poželjni deserti nego promiču oralnu higijenu. Mnogi ljudi imaju loš zadah jer ne proizvode dovoljno sline koja bi isprala neugodne mirise iz usta. Istraživanje su pokazala da vitamin C pomaže u boljoj proizvodnji sline, što ujedno pridonosi uklanjanju lošeg zadaha.
ZELENI ČAJ – je još jedan učinkoviti „kućni lijek“ za tretiranje lošeg zadaha. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj ima dezinfekcijska svojstva te da na usnu šupljinu djeluje osvježavajuće, tako da privremeno može osvježiti dah.
Menta ima slične učinke pa kad u kući nemate zelenog čaja, čaj od mente je dostojna zamjena. Prije spavanja skuhajte dvije šalice čaja i preko noći ih stavite u hladnjak. Ujutro imate spreman osvježavajući napitak.
VODA – Provedena znanstvena istraživanja ukazuju na to da u većini slučajeva suha usta uzrokuju loš zadah. Slina igra veliku ulogu u svemu ovome. Ako je prisutan nedostatak sline, to bakterijama „daje“ zeleno svjetlo za razvoj i razmnožavanje. Kako biste spriječili ovo medicinsko stanje, redovno pijte vodu tijekom dana. Stručnjaci preporučuju najmanje 8 čaša vode na dan.
JABUKE – se također oduvijek koriste ne samo za osvježavanje daha nego i za „čišćenje“ zubi. U jabukama se nalaze određeni prirodni spojevi koji neutraliziraju spojeve iz češnjaka koji su odgovorni za karakterističan neugodan zadah. Važno je napomenuti da jabuka neutralizira sve te spojeve u krvotoku, a samo u usnoj šupljini.
Namirnice poput jabuka, zelenog čaja i naranči mogu se naći u skoro svakom domu, a pomažu u uklanjanju lošeg zadaha. Osobito valja istaknuti svima dobro poznati začin peršin. Svakodnevno konzumiranje vode također sprječava neugodan zadah.