Zubni most

Zubni most koristi se za zamjenu zubi koji nedostaju, odnosno popunjavanje praznog prostora između zubi.

Lijep i bijel osmijeh ukras je svake individue, stoga nedostatak jednog ili više zuba može negativno utjecati na izgled i funkcionalnost usne šupljine.

Nedostatak zubi može uzrokovati i brojne druge smetnje kao što su pomicanje zubi, promjene u okluziji, smetnje u govoru, poremećaj čeljusnog zgloba, veću vjerojatnost krvarenja zubi te povećan rizik za parodontalne bolesti.

U nastavku teksta govorit ćemo o važnosti i prednosti zubnih mostova te o postupcima njihove ugradnje. Velika pažnja posvećena je održavanju i privikavanju na postavljeni zubni most. Danas postoji nekoliko vrsta zubnih mostova koji se koriste ovisno o trenutnoj situaciji pacijenta. Naposljetku, navodimo nekoliko najvažnijih stvari koje trebate znati o postavljanju zubnog mosta te opisujemo idealne kandidate za njihovo postavljanje.

Zubni most

Most se fiksno postavlja na prirodne ili umjetne susjedne zube, a koji služe kao nosači konstrukcije.

Oni zapravo predstavljaju krunice u nizu kojih može biti dvije ili više te se izrađuju na metalnoj konstrukciji ili na konstrukciji cirkonijevog oksida, a zatim se oblažu keramikom u bijeloj boji.

Velike prednosti zubnih mostova su sprječavanje oštećenja čeljusnog zgloba ili vezivnog tkiva zubi, dislociranja susjednih zubi i krvarenja zubi. Također, ono što je mnogima i najvažnije, mostovi omogućavaju vraćanje blistavog osmijeha, normalne funkcija žvakanja i govorenja, oblika prirodnog izgleda lica, to jest čak i sprječavaju nastanak bora na licu, a koje nastaju zbog kolapsa strukture lica nakon ispadanja zubi.

Postupak ugradnje zubnog mosta

Prije same ugradnje zubnog mosta potrebno je obaviti detaljan pregled u kojemu će stomatolog provjeriti stanje zubi i desni te napraviti eventualne korekcije i ustanoviti jeste li pravi kandidat za ugradnju zubnog mosta. Zatim slijedi edukacija od strane stomatologa, to jest detaljan opis ugradnje, ali i pravilnog održavanja zubnog mosta.

Postoji više vrsta zubnih mostova, a vaš stomatolog će odrediti onaj najpogodniji, jer osim cijene i estetike, svojstva odabranog mosta bi trebala biti takva da se što bolje uklope u organizam kao cjelinu.

Nakon odabira idealnog zubnog mosta, slijedi priprema zubi nosača tako da se odstrani karijes i naprave otisci prema kojima se radi kostur mosta. Zatim se nakon probe metala ili cirkona te odabira boje pravi završni zubni most.

Ovisno o tipu mosta, potrebno je oko tjedan dana da se most kompletno završi, a za to se vrijeme nose privremeni mostovi kako bi se zubi i desni zaštitili od oštećenja. Kada je most završen, slijedi ugradnja zubnog mosta. Prije zahvata primjenjuje se lokalna anestezija, stoga je tretman bezbolan i kratkotrajan.

Nakon ugradnje zubnog mosta – privikavanje i održavanje

U prvih tjedan dana nakon ugradnje zubnog mosta, zubi će se privikavati na novo, strano tijelo, to jest na povećane žvačne sile nad njima samima te u prostoru između njih. Zbog toga ćete u početku imati osjećaj kao da je most prevelik ili da nije dobro “sjeo”.

Kako bi održali zdravlje vaših zubi i zubnog mesa, potrebno je redovito četkati zube i čistiti ih zubnim koncem. Naime, ako se ljepljive naslage pune bakterija ne kontroliraju brzo, okolno meso i zubi nosači se upale te može doći i do infekcije.

Valja naglasiti kako mostovi nemaju mogućnost samočišćenja, kao što to imaju dobro posloženi prirodni zubi. Postoje i posebne paste za zubne mostove te poseban konac za čišćenje zubi i zubnog mosta koji vam omogućuje potpuno čišćenje područja oko mosta i između zubi. Pravilnom higijenom usne šupljine mostovi će vas poslužiti dugi niz godina.

4 vrste zubnih mostova

 1. Tradicionalni zubni most
 2. Viseći most
 3. Maryland most
 4. Most na implantatima

Tradicionalni zubni most: riječ je o najpopularnijem rješenju za nadomještanje zuba. Sastoji se, dakle, od umjetnog zuba koji je sa svake strane cementiran na zdravi zub. Zubni most je čak dovoljno snažan da nadomjeste kutnjake.

Nedostatak tradicionalnog zubnog mosta odnosi se na činjenicu da stomatolog mora obraditi susjedne zdrave zube kako bi napravio mjesta za krunice koje će cementirati na njihovom vrhu.

Viseći zubni most: viseći zubni most sličan je tradicionalnom, no za razliku od njega, ovaj se održava samo na jednom mjestu pomoću krunice koja je cementirana na samo jedan zdravi zub. Za ovakvu vrstu zubnog mosta dovoljan je, dakle, samo jedan zdravi zub pokraj mjesta na kojem zub nedostaje.

Kao i kod postavljanja tradicionalnih zubnih mostova, stomatolog mora pripremiti susjedni zub da bi mogao podupirati most. To će učiniti uklanjanjem dijela zubne cakline.

Maryland zubni most: riječ je o konzervativnom alternativom tradicionalnim zubnim mostovima. Dok se tradicionalni krunicama vežu na dva susjedna zuba, Maryland most koristi okvir od metala ili porculana koji se postavlja na unutarnju stranu susjednih zuba.

Snaga ovog mosta ovisi o čvrstoći smole koja ga drži na mjestu, tako da ne predstavlja savršenu zamjenu za kutnjake, odnosno zube na kojima su jake sile žvakanja. Iz tog razloga obično se koristi za nadomještanje prednjih zuba.

Zubni most na implantatima: smatra se najsnažnijim i najstabilnijim zubnim mostom, zato što se postavlja na zubne implantate. Idealan je u slučaju kada nedostaje jedan ili više zuba. Umjesto da ga podupiru krunice susjednih zuba, most se oslanja na zubne implantate. Obično se postavlja jedan implantat za svaki zub koji nedostaje, a serija implantata drži most na mjestu. S obzirom na to da je riječ o implantatima, ovakva vrsta zubnog mosta je veoma sigurna i udobna za pojedinca, baš kao i prirodni zubi.

Ne oklijevajte, nego već danas posjetite vašeg stomatologa. Možete biti sigurni da će stomatolog promaći najbolje rješenje za nadomještanje izgubljenog zuba.

7 stvari koje treba znati o postavljanju zubnog mosta

Protetika i restaurativna stomatologija iznimno su važne grane stomatologije. Ljudi kojima nedostaje jedna ili više zuba te oni koji imaju oštećene zube najviše se oslanjaju na suvremene, ali i tradicionalne metoda nadomještanja zubi koje će im ponovno vratiti osmijeh na lice, ali i spriječiti daljnje pomicanje zubi. Kada je u pitanju protetika, zubni mostovi i krunice najtraženija su estetska rješenja.

 1. Postavljanje zubnog mosta ne rješava se u jednom posjetu stomatologu: to obično traje neko vrijeme kako bi se pripremili mostovi, a i susjedni zubi.
 2. Osjetljivost: prije postavljanja krunice i zubnog mosta uobičajena je veća razina osjetljivosti tretiranog područja.
 3. Učinkoviti načini za sprječavanje boli: stomatolog će vam prepisati lijek protiv bolova i podijeliti dodatne savjete poput korištenja hladnog obloga s ciljem ublažavanja osjetljivosti područja.
 4. Njega privremene krune: morate biti oprezni s privremenom krunom na zubima, jer je to materijal na bazi plastike ili mekani metal. Izbjegavajte žvakanje žvakaćih guma, osobito ako još uvijek osjećate utrnulost područja zbog anestezija. Isto tako, budite oprezni kod korištenja konca za zube.
 5. Ograničena prehrana: izbjegavajte konzumiranje tvrde i ljepljive hrane kada imate privremene krune na zubima.
 6. Očekivanja nakon postavljanja trajne krune: osjetit ćete određenu dozu napetosti na zubima, ali s vremenom, sve će se vraćati u normalu.
 7. Hoće li zubni most izgledati prirodno? Zubni mostovi dizajnirani su tako izgledaju prirodno i da odgovaraju vašim postojećim zubima. Zubni most ponovno vraća osmijeh na vaše lice i, naravno, izgubljeno samopouzdanje.

Prednosti postavljanja zubnog mosta

 • Zubni most je čvrsta i trajno fiksirana konstrukcija u vašim ustima, stoga nema nikakvog straha od ispadanja mosta, kao što je to ponekad slučaj s protezama. Most se ne pomiče u ustima, a ono što je najvažnije, ne morate vježbati pričanje i držanje mosta na mjestu.
 • Postupak izrade i umetanja zubnog mosta relativno je jednostavan.
 • Zubni most sprječava probleme uzrokovane gubitkom zuba. Ako ne postavite zubni most, postoji mogućnost da će se vaši preostali zubi pomicati po čeljusti (zbog slobodnog prostora) i stvoriti neravnine.
 • Dugotrajnost: zubni most traje oko 10 godina i za to vrijeme pruža dostojnu zamjenu zuba koji nedostaje. Osim toga, izgledaj kao pravi zub. Zubni most pomoći će vam da lakše žvačete hranu i da jasnije govorite.
 • Zubni most vraća izgubljeno samopouzdanje, jer više se nećete osjećati neugodno zbog gubitka zubi.

Tko je idealni kandidat za postavljanje zubnog mosta?

Zubni most koristi se za nadomještanje izgubljenih zubi. I to u onom slučaju kada nedostaje jedan ili više zuba te su se nalazili između dva zdrava zuba. Na svakom kraju mosta zdravi zubi djeluju kao sidra za umjetni zubni most. S druge strane, mogu se koristiti i zubni implantati; no oni su korisniji u slučajevima kada preostali prirodni zubi nisu dovoljni.

Pojedinci koji su dobri kandidati za postavljanje zubnog mosta moraju imati dva jaka i zdrava zuba sa svake strane mjesta na kojem zub nedostaje. Ti zubi moraju imati snažan korijen. U suprotnom, u budućnosti će im možda trebati tretiranje korijenskog kanala zuba, mogu se pokvariti ili oštetiti tijekom vremena. Uništavanje zubi koje drže most ujedno znači uništavanje zubnog mosta.

Osoba koja nema zdravih zuba potrebnih za ugradnju mosta, idealan je kandidat za postavljanje zubnih implantata. Implantati su zubni nadomjesci koji se ugrađuju u desne. Primanje implantata u desni može potrajati nekoliko tjedana pa čak i mjeseci; ovisno o osobi. Implantati zahtijevaju zdrave kosti i desni te jednom kada se ugrade predstavljaju trajnu konstrukciju.

Prethodni članakZubni kamenac
Sljedeći članakZubobolja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Unesite Vaše ime:

Izdvojeni članci

Poliranje zubi

Oduvijek ste htjeli tretman poliranja zubi? Na pravom ste mjestu! Danas svi želimo imati holivudski blistavi osmijeh. Normalno je da se promjena boje zubi događa...

Plombe – Bijele ili Crne?

Plombe ili ispuni koriste se za sprječavanje širenja karijesa do živca u zubu i nastajanje većih problema. Plombe se koriste i kod deformacija oblika...

Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba jedan je od najstrašnijih stomatoloških postupaka. Sama pomisao na to da sjede u zubarskom stolcu te da su izloženi djelovanju lokalne...

Fiksni aparatić za zube

Ako su vaši zubi iskrivljeni ili imate nepravilan zagriz, postoje razni stomatološki tretmani koji vam mogu pomoći u ispravljanju anomalija. Ortodont je specijalist za ovakve...

Bol u zubu

Bol u zubu je signal koji nam ukazuje da nešto u našem organizmu nije u redu. Bol ne smijete ignorirati osobito u slučajevima kada...