Naslovnica Ortodoncija Aparatić za zube

Aparatić za zube

Oduvijek ste htjeli imati ravne zube i pravilan zagriz?

Aparatić za zube je ortodontska terapija kojom se ispravljaju nepravilnosti zubi, okolnih struktura i čeljusti. Nošenje aparatića za zube svakoj osobi vraća blistavi i lijepi osmijeh, no ispravljanje zubi isključivo je važno zbog zdravlja živčanog sustava. Naime, pravilni međusobni kontakti zubi omogućavaju ravnomjeran prijenos živčanog tlaka koji smanjuje opterećenje pojedinog zuba.

Isto tako, nezgodno je održavati higijenu nepravilnih zubi jer se time povećava rizik od nastanka upale zubnog mesa, karijesa, zubnog kamenca i ostalih zubnih bolesti. Velike prednosti aparatića za zube su što pridonose i skladnijem izgledu lica, pravilnijem žvakanju, poboljšanju govora, a time i vraćaju samopouzdanje. Duljina trajanja ortodontske terapije obično traje oko 18 mjeseci, no sve ovisi o brojnim čimbenicima.

U nastavku teksta upoznat ćemo vas s vrstama aparatića za zube, s njihovim prednostima te pravilima i preporukama koje je važno poštivati za vrijeme trajanja tretmana.

Mobilni aparatić za zube
Prednosti mobilnog aparatića
Fiksni aparatić za zube
Preporuke tijekom korištenja fiksnog aparatića
Što sve trebate znati o nošenju aparatića za zube
10 najvažnijih prednosti nošenja aparatića za zube

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić se najčešće koristi za ispravljanje dječjih zubi, no može se koristiti i kod odraslih osoba kojima je ova vrsta aparatića pogodnija. Osim toga, riječ je o tretmanu koji je nužan za sve one kojima zubi i čeljust nisu potpuno formirani.

Ipak, on se koristi prvenstveno za ispravljanje odnosa čeljusti kod osoba čija je fizionomija usne šupljine u rastu i razvoju. Iz tih se razloga ne primjenjuje kod odraslih; eventualno može poslužiti kao uvod i navikavanje na obavezu nošenja fiksnog aparatića.

Mobilni aparatić trebao bi se koristiti od 14 do 16 sati dnevno, a tijekom fizičkih aktivnosti bi se trebao skidati. Higijena aparatića neophodna je kao i kod higijene usne šupljine.

Prije dobivanja aparatića potrebno je napraviti rendgensku snimku čeljusti i svih zuba pomoću koje će ortodont utvrditi u kojoj su fazi rasta zubi pacijenta te u kojem su odnosu gornje i donje čeljusti.

Nepravilnosti u tom odnosu između čeljusti može biti:

 •  kada su jedna ili obje čeljusti premale što bi kasnije rezultiralo s premalo mjesta kad svi zubi niknu van, uključujući umnjake.U tom slučaju mobilni aparatić ima još jednu dodatnu funkciju u ispravljanju zuba. Kada je čeljust premala i zubi ne stoje jedan do drugoga već se guraju i preklapaju, mobilni se aparatić napravi tako da ga je moguće po potrebi proširivati kako bi širio zubni luk. Ortodont na redovitim kontrolama uočava brzinu napretka te obavještava pacijenta u kojim će vremenskim razmacima samostalno pomoću ključića proširivati aparatić. Proširivanje omogućuje širenje čeljusti tako da svi zubi stanu jedan pored drugoga i čine pravilan zubni luk.
 • kada gornja čeljust stoji previše prema van u odnosu na donju, ili
 • kad donja čeljust stoji previše prema van u odnosu na gornju.

To ujedno znači da zagriz pacijenta nije pravilan uslijed određene navike u djetinjstvu. Primjerice, gornja čeljust može biti znatno isturena prema van uslijed predugog sisanja palca u djetinjstvu.

Time je palac „izgurao“ prednje zube prema van, a moguće da ih je i razmaknuo. Tada ne mora nužno značiti da čeljust treba širiti, no svakako žičica treba svojom silom vratiti zube u ravninu s ostatkom zubnog luka.

Prednosti mobilnog aparatića

S obzirom na to da se mobilni aparatić može skidati, dobro je što se s njim ne smije jesti.

Dakle, prije jela aparatić se skida, tako da osoba može neometano jesti. Samim time, velika prednost je ta što nema potrebe za značajnim čišćenjem aparatića od ostataka hrane kao kod fiksnog aparatića.

Čišćenje se pak obavlja četkicom za zube i pastom. Vrlo je važno održavanje higijene aparatića.

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube je dugotrajno rješenje za ispravljanje nepravilnosti u čeljusti, a pacijent ga nosi cijelo vrijeme trajanja terapije, uz redovite preglede svaka tri tjedna. Riječ je o najuspješnijoj metodi kojom se ispravljaju ortodontske nepravilnosti.

Fiksni aparatić čine bravice koje se nalaze po jedna na sredini svakog zuba, prstenovi na kutnjacima te žičanog luka koji prolazi kroz svaku bravicu. Luk ima funkciju iznimno laganog, ali kontinuiranog pritiska na zube ne bi li se oni poravnali u pravilan zubni luk.

Spomenute bravice mogu biti metalne ili estetske od kojih su ove druge manje uočljive. Obje vrste imaju istu funkciju i učinak. Radi se o izboru pacijenta.

Fiksni aparatić koristi se kod težih nepravilnosti zubi, a kada je riječ o higijeni, ovaj aparat zahtijeva malo više pažnje nego mobilni. Zube je, naime, potrebno prati nakon svakog obroka.

Postavljanje fiksnog aparatića traje tek trideset minuta. Postupak nije ni malo bolan, a eventualni osjećaj nelagode stvara neprestano držanje usta otvorenima. Par sati nakon postavljanja aparatića može se javiti bol u zubima kao posljedica djelovanja sile luka.

Ta nelagoda nestaje nakon par dana nakon što se pacijent navikne na strano tijelo i njegov utjecaj.

Bravice od fiksnog aparatića čvrsto se postavljaju na zube tako da je moguće uobičajeno žvakanje hrane i pranje zuba. No iznimno je važno temeljito i redovno prati zube i zubno meso bez obzira na aparatić jer će u protivnom doći do razvoja karijesa.

Dapače, potrebno je češće prati zube jer je konstrukcija aparatića takva da ostaci hrane veoma lako mogu zaostati između njega i zuba. Pri čišćenju svakako bi bilo dobro dodatno koristiti i interdentalne četkice, vodeni tuš ili električnu četkicu za zube. Oni mogu doprijeti do onih mjesta koja su četkici teško dostupna.

Ako ortodont prilikom redovitih pregleda uoči da održavanje higijene nije zadovoljavajuće, on obavezno na to upozori pacijenta. Ako se nastavi nepravilna oralna higijena pacijenta, terapija se prekida i aparatić se skida. Razlog je jednostavan. Takva oštećenja zuba, cakline ili zubnog mesa čine dodatne probleme koji se ne smiju dozvoliti radi estetskog ispravljanja zuba.

Preporuke tijekom korištenja fiksnog aparatića

 •  izbjegavajte žvakanje guma za žvakanje
 •  izbjegavajte izrazito tvrdu i ljepljivu hranu poput karamele
 •  ne otkidajte i ne trgajte hranu zubima

Važno je napomenuti da se tvrda hrana poput jabuka ne mora u potpunosti izbaciti, nego je najprije treba narezati na komadiće, a ne otkidati zubima. Razlog je taj što konzumacija navedene hrane ili načini konzumacije lako mogu dovesti do ispadanja bravica.

Što sve trebate znati o nošenju aparatića za zube

 1.  Ne postoji dobna granica za nošenje aparatića za zube
 2.  Ravni i lijepi zubi su prednost nošenja aparatića, no glavni cilj je izvrsno oralno zdravlje
 3.  Prosječno razdoblje tretmana je dvije godine, iako se vrijeme tretmana određuje prema individualnim karakteristikama i potrebama
 4.  Ne živcirajte se oko vrste aparatića za zube i boje bravica
 5.  Nastavite održavati pravilnu oralnu higijenu
 6.  Budite spremni za privremenu nelagodu (pritisak)
 7.  Neminovno je izbjegavanje određene hrane

U kojem je razdoblju života nošenje aparatića za zube najučinkovitije?

Prvi odlazak ortodontu preporučuje se u razdoblju između šeste i sedme godine života, kada trajni zubi polako počinju nicati. Ortodont će nakon detaljnog pregleda utvrditi kakav je odnos mliječnih i trajnih zubi te gornje i donje čeljusti. Idealno doba za nošenje aparatića je od 9 do 14 godina, no dobnog ograničenja zapravo nema, jer svakoj se individui nepravilnosti pojavljuju u različitim razdobljima.

U svakom slučaju, terapija kod djece traje kraće nego kod odraslih osoba. Nošenje aparatića za zube kod odraslih osoba poželjno je nakon gubitka pojedinih stražnjih zuba, a zbog čega može doći do poremećaja statike u usnoj šupljini.

Je li nošenje aparatića za zube bolno?

Svaki početak je težak pa se to isto može reći i za nošenje aparatića za zube. Naime, potrebno je jedan do dva tjedna da se zubi i meko tkivo naviknu na strano tijelo u usnoj šupljini, a bol i nelagoda nakon postavljanja aparatića sasvim su normalne pojave zbog djelovanja sile na zube.

Isto tako, pomičnost zuba smatra se normalnom pojavom jer s jednog mjesta, to jest tamo gdje zub ide, kost nestaje, a s druge strane se stvara. Kako se to događa u dužem razdoblju, parodontna pukotina oko zuba je nešto veća te na taj način uzrokuje povećanu mobilnost zuba.

Što je od hrane poželjno izbjegavati tijekom nošenja aparatića za zube?

Mobilni aparatić se skida prije objedovanja, a uz fiksni aparatić može se jesti bilo koja hrana, samo na drugačiji način. Naime, potrebno je izbjegavati odgrizanje i trganje tvrde hrane prednjim zubima kao što se to, primjerice, radi kod jedenja jabuke, kukuruza i slično. Umjesto toga poželjno je usitniti hranu na manje komadiće te takvu usitnjenu hranu žvakati stražnjim zubima, to jest kutnjacima.

Valja naglasiti kako zbog higijenskih razloga treba izbjegavati žvakanje žvakaćih gume te hranu koja se lijepi po zubima i aparatiću.

10 najvažnijih prednosti nošenja aparatića za zube

 1.  Ispravlja nepravilnosti
 2.  Sprječava bolesti desni
 3.  Sprječava propadanje zuba
 4.  Sprječava nastanak šupljina u zubima
 5.  Sprječava ozljede koje mogu nastati uslijed nepravilnog zagriza
 6.  Sprječava eroziju zuba
 7.  Potiče samopouzdanje
 8.  Ispravlja zagriz
 9.  Ispravlja govor
 10.  Ne demineralizira zubnu caklinu
Sljedeći članakIzbjeljivanje zubi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Unesite Vaše ime:

Izdvojeni članci

Poliranje zubi

Oduvijek ste htjeli tretman poliranja zubi? Na pravom ste mjestu! Danas svi želimo imati holivudski blistavi osmijeh. Normalno je da se promjena boje zubi događa...

Plombe – Bijele ili Crne?

Plombe ili ispuni koriste se za sprječavanje širenja karijesa do živca u zubu i nastajanje većih problema. Plombe se koriste i kod deformacija oblika...

Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba jedan je od najstrašnijih stomatoloških postupaka. Sama pomisao na to da sjede u zubarskom stolcu te da su izloženi djelovanju lokalne...

Fiksni aparatić za zube

Ako su vaši zubi iskrivljeni ili imate nepravilan zagriz, postoje razni stomatološki tretmani koji vam mogu pomoći u ispravljanju anomalija. Ortodont je specijalist za ovakve...

Bol u zubu

Bol u zubu je signal koji nam ukazuje da nešto u našem organizmu nije u redu. Bol ne smijete ignorirati osobito u slučajevima kada...